Om zo'n uitgebreid mogelijk assortiment te kunnen bieden, hebben wij bij èSKa meubelen de keuze uit 5 houtsoorten.  De meest voorkomende houtsoorten zijn gebruikt en nieuw steigerhout;

 

Nieuw steigerhout

Onze nieuwe steigerhouten planken zijn te vergelijken met vurenhouten planken. Deze planken zijn geschaafd waardoor ze geheel glad zijn. Tevens zijn de planken ingedroogd tot 15% waardoor de plank nog maar weinig kan ‘werken’. Omdat de planken nieuw en geschaafd zijn krijg het meubel een heel strak uiterlijk.

Steigerhout meubelen zijn zowel voor binnen als voor buiten heel geschikt; het heeft bijna geen onderhoud nodig. Ook in de badkamer wordt het veel toegepast. Vanzelfsprekend wordt het 3 cm dikke steigerhout goed geschuurd maar wel zo dat de doorleefde uitstraling zo min mogelijk verloren gaat.

Steigerhout is een natuurproduct met de kenmerken die daarbij horen. Het is een levend materiaal dat vocht opneemt en afgeeft. Wanneer de luchtvochtigheid aan de lage kant is kan het iets krimpen. Dit trekt weer weg als de luchtvochtigheid weer toeneemt.

 

Gebruikt steigerhout oud gemaakt 

Bij oud gemaakt steigerhout wordt vuren hout 'oud' gemaakt in de fabriek. Door het behandelproces lijkt het alsof de planken jaren in weer en wind in de achtertuin hebben gelegen, waardoor het ook wel wat weg heeft van sloophout. Maar dat is natuurlijk niet zo, het is alleen de 'look' en een stuk beter voor de gezondheid.  

Het steigerhout is 3cm dik massief hout. Steigerhout is meestal Europees, snel groeiend, naaldhout en kan uit diverse soorten bestaan. In vergelijking tot eikenhout is dit hout vrij zacht en gemakkelijk te bewerken maar het is daarnaast wel taai en veerkrachtig.

Tuinmeubelen van oud steigerhout kunnen het hele jaar buiten blijven staan. Zorg ervoor dat ze niet de hele tijd in plassen staan. Het hout zal naar verloop van tijd meer vergrijzen. Als het eventueel groen wordt kun je het schoonmaken met een sopje van soda een borstel en dat haalt ook vetvlekken weg.

Bij de groothandel worden de beste steigerplanken geselecteerd, daarna worden ze door èSKa meubelen gezaagd en geschuurd zodat ze goed bruikbaar zijn voor de meubelen. Na het monteren van de meubelen wordt het hout nogmaals na geschuurd zodat het meubel splintervrij is. Omdat de steigerplank een massieve plank is kan hij altijd nog een klein beetje ‘werken’. Dat wil zeggen dat de plank altijd nog een klein beetje kan krimpen of uitzetten. Dit hoort bij de charme van het steigerhout.

We kunnen het steigerhout ook combineren met r.v.s. of met sloophout. Het sloophout, bijvoorbeeld van deuren uit oude huizen, heeft mooie antieke kleuren en dat matcht heel mooi met de oude steigerplanken. Zo ontstaat iedere keer weer een uniek meubel.

 

Vanaf nu kunt u er ook voor kiezen uw meubel te laten maken van Geborsteld steigerhout en Douglas steigerhout. 

Geborsteld steigerhout 

Geborsteld steigerhout ontstaat door gebruikt steigerhout te borstelen met een borstelmachine tot de bouwsporen volledig verdwenen zijn en de nerf extra goed zichtbaar wordt. Omdat de steigerplank een massieve plank is kan hij altijd nog een klein beetje ‘werken’. Dat wil zeggen dat de plank altijd nog een klein beetje kan krimpen of uitzetten. Dit hoort bij de charme van het gebruikte geborstelde steigerhout.

Indien u kiest voor geborsteld steigerhout willen wij u adviseren geen beits toe te passen. Geborsteld steigerhout kenmerkt zich juist door de zichtbare nerf en deze is dan niet meer zichtbaar. 

 

Douglas steigerhout

Douglas steigerhout staat bekend om zijn duurzaamheids klasse 3. Planken kunnen onbehandeld 15 tot 20 jaar onbehandeld in contact zijn met weer en wind zonder te rotten. Douglas wordt vooral door de duurzaamheid van het hout gebruikt om er bijvoorbeeld buitenshuis een veranda, pergola, vlonder, meubel, tuinhuis, schutting of buitenkeuken van te maken. Mogelijkheden te over! Door de warme iewat rode kleur van het hout en de nerf die opvalt zeker ook binnenhuis te gebruiken voor bijvoorbeeld een keukentafel waar een gezin om heen past of bijvoorbeeld lambrisering in de hal. Als de planken niet behandeld worden, verkleurt het hout binnen een klein half jaar van de iewat rode kleur naar een grijze tint. Een blanke impregneer is een prima oplossing om de rode kleur te behouden. Impregneer heeft geen invloed op de duurzaamheid van het hout en is als je grijze planken mooi vindt dus hartstikke overbodig. Ook goed om te weten is dat douglas planken gedroogd en geschaafd zijn, planken zijn verre van ruw en kunnen zo in een mooi meubel worden omgetoverd. 

 

Als u een andere houtsoort wilt hebben voor uw meubel(s) dan heeft u de keuze uit de volgende houtsoorten;

 

Eikenhout

Massief hout is een van de oudste en meest natuurlijke materialen. Eiken is een harde houtsoort en één van de sterkste! Het hout is afkomstig van de eik. Het Europees eiken dat we gebruiken heeft een matig grove nerfstructuur en de kleur is licht geelbruin.

Eikenhout is milieuvriendelijk te noemen want het schaadt de natuur minder dan exotische houtsoorten. Bijna al het hout dat wordt gebruikt komt uit Europese, goedbeheerde bossen en na de kap worden er opnieuw jonge boompjes geplant. Het is sterk en duurzaam en je kunt het strak en glad afwerken. Eikenhout slijt haast niet.

Naast het feit dat het hard, sterk en duurzaam is, is het eiken ook een fraaie, levendige houtsoort die het grillige van de natuur laat zien en een warme uitstraling heeft.

Om vlekken te voorkomen moeten tafels behandeld worden. Je hebt keus uit verschillende tinten olie. Daarna kun je ze het best onderhouden met vloeibare meubelzeep, dat voedt gelijk het hout. Een sopje met groene zeep kan ook. Voor het dagelijks onderhoud is een licht vochtige doek voldoende.

Hout is gevoelig voor temperatuur en daardoor altijd in beweging. Je noemt dat ‘het werken van hout’. Daarom wordt het goed gedroogd en dat zorgt ervoor dat het hout nog maar minimaal werkt. Maar het blijft wel een natuurproduct met alle eigenschappen die horen bij massief hout maar waaraan het ook zijn charme en warme uitstraling te danken heeft. Wij vinden dat dit kan geen reden zijn om het als klacht te zien. Uiteraard blijven wij garant staan in geval van productiefouten of anders dan genoemd.

 

Vurenhout

Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar. Het wordt dan vurenhout genoemd.

In Nederland is vuren de meest gebruikte naalhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop.

De kleur van vuren is bleek tot witachtig geel met een zachte en grove tekening. Na langdurige blootstelling aan licht wordt het geelbruin. Het is dus beter om het snel af te werken, zodat het niet zo snel verkleurt. Vuren is niet erg duurzaam: het kan slecht tegen vocht. Vuren is een relatief makkelijk te impregneren, te verven, te beitsen en af te lakken houtsoort. Dit kan uiteraard de duurzaamheid aanmerkelijk vergroten.

Het hout wordt veelal geïmporteerd uit Scandinavië en het Baltische gebied, maar ook uit Midden-Europa. Het kwalitatief beste hout komt uit wat koudere gebieden, omdat daar de bomen trager groeien, met als gevolg fijnere groeiringen.  

 

Garantie

Steigerhout is een natuurproduct dat bij name bij temperatuurwisselingen kan gaan 'werken'. Dit hoort bij het product en geeft het meubel een unieke en geleefde uitstraling. Wij geven dan ook geen garantie op kleine oneffenheden of kieren die na verloop van tijd ontstaan. Wanneer u kiest voor afwerkingen met een extra beschermlaag blijft uw meubel langer mooi. Wel zult u het meubel regelmatig moeten nabehandelen met eenzelfde product of opnieuw behandelen met een beits behandeling voor een blijven mooi resultaat. 

 

© 2014 - 2024 èSKa Meubelen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel